File Under – Magazine for Progresive Rock

De Vrijmetselarij heeft een buitengewoon slechte reputatie. Bij theoriëen over wereldomspannende complotten worden ze steevast bij de baddies ingedeeld. Deels komt die slechte reputatie door loges (Vrijmetselaars-afdelingen) die inderdaad niet fris waren, deels doordat ze zelf heel geheim doen met rituelen en geheime lidmaatschappen. Uiteindelijk maakt het op mij de indruk van een soort Rotary op spirituele grondslag met veel Jongensclub De Zwarte Hand-rituelen. Dat vinden ze bij Freestone vast heel oneerbiedig van me, maar de bio van deze cd met als thema de Vrijmetselarij doet er flink aan mee. Er is sprake van “een ingewijde”, in plaats van dat er meteen wordt gezegd dat drijvende kracht Harm Timmerman lid is van de vrijmetselarij.

Die mystiek en geheimzinnigheid biedt natuurlijk wel een mooie kapstok voor een conceptalbum. Dat is dit The Temple Of Humanity dan ook. Niet alleen qua teksten, ook achtergrondgeluiden en het fraaie artwork zijn fraai in het thema gehouden. En net zoals dat bij Neal Morse het geval is, is bij dit album de muziek niet slechts een vehikel voor een boodschap. Integendeel, de symfo en progrock op dit album zit buitengewoon fraai in elkaar.

De “easy listening” die iTunes eraan meegaf suggereert gladde daar-valt-niemand-zich-een-buil-aan-pop, maar dat zou in dit geval een belediging zijn. Het is prog van de rustige soort waarbij ook saxofoons en fluiten langskomen. Heftige rock komt dus weinig langs, maar confectie is het geenszins. Het is te horen dat hier met veel geduld en overtuiging aan gewerkt is.

Prog is zeldzaam in Nederland, goede prog helemaal, maar op The Temple Of Humanity mogen we trots zijn.